Valdebatt i New Hampshire ikväll

Fredagskvällen bjuder på valdebatt i New Hampshire. Delstaten röstar i form av ett primärval (tack och lov!) nu på tisdag den 11 februari.

Debatten sänds på ABC News och hålls på Saint Anselm College i Manchester, New Hampshire.

Sju presidentkandidater får vara med den här gången. Yang är tillbaka på scenen, annars samma gäng som senast i sjunde debatten inför Iowa.

Sanders eller Buttigieg?

I opinionsmätningarna har Bernie Sanders lett före ett gäng kandidater. Under senaste dagarna har Buttigieg knappat in och ligger bara några procentenheter efter Sanders. Kan han överraska igen?

Sanders har meddelat att han samlat in smått ofattbara 25 miljoner dollar bara under januari månad. Det är ingen annan kandidat som väntas komma i närheten av den siffran.

Buttigieg är den kandidat som har mest att vinna och förlora i New Hampshire. Vinner han där lär många moderata väljare gå till honom i val som på pappret ser svårare ut för honom. Floppar Buttigieg med säg en tredjeplats i New Hampshire får han det svårt i kommande val.

Biden är pressad att inte totalfloppa igen. Även om han fokuserar på fjärde delstaten ut att rösta South Carolina är han i behov av lite positiva nyheter. Kan han våga hoppas på en tredjeplats som opinionsmätningarna visar? Eller halkar han efter Warren?

Och vad hände med Warren? Hon kom ju trea i Iowa, men fick väldigt lite uppmärksamhet i media. Kan hon som skicklig debattör ändra på det?

Klobuchar måste knipa en högre placering än femteplatsen i Iowa för att inte pressen på henne att hoppa av blir öronbedövande. Andra moderata kandidater vill nämligen gärna komma åt hennes väljare i kampen mot Sanders.

Yang och Gabbards bästa chans?

Hur länge fortsätter Yang? Mycket talar för att han inte kommer få vara med i Nevadadebatten. Eller lyckas han vinna någon delegat i New Hampshire och därmed kvalificera sig? Just nu har han bara stöd av 3 % av väljarna där. Antagligen sista och bästa chansen för Yang att överraska.

Gabbard går hyfsat starkt i New Hampshire runt 5 %. Hon behöver dock ett starkare resultat än så. En sjätteplats leder inte direkt till något momentum eller uppmärksamhet i media. Tulsi får med största sannolikhet inte delta i några debatter. För det krävs som sagt var minst en vunnen delegat. Hennes bästa chans är kanske här i New Hampshire.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.