Michael Bloomberg köper superdelegater

Miljardären Michael Bloomberg försöker skaffa sig ett grepp om superdelegaterna. Varför och hur?

Superdelegaterna (“automatic delegates”) röstar om det blir en andra omgång under partikonventet i Milwaukee i sommar. Det finns totalt 771 sådana delegatröster. Eftersom de kan avgöra ett jämnt val är de så klart viktiga. Till stor del består de av borgmästare, guvernörer, partitoppar inom organisationen och senatorer. Bernie Sanders är en superdelegat, liksom Elizabeth Warren.

Som fd borgmästare i New York har Bloomberg fortfarande god kontakt med andra borgmästare runt om i landet. Men viktigare än så är att han skänkt stora summor pengar till olika projekt i deras städer. Nu förväntar han sig utdelning på den investeringen.

Mike Bloomberg is privately lobbying Democratic Party officials and donors allied with his moderate opponents to flip their allegiance to him —and block Bernie Sanders— in the event of a brokered national convention.

Politico

Om Bernie Sanders inte lyckas nå majoritet i första omgången på konventet tänker sig alltså Bloomberg att superdelegaterna ska rädda dagen. Det lär inte bli smärtfritt för partiet. En splittring kan stå partiet dyrt i presidentvalet mot Trump. Vissa tror att konflikten mellan progressiva och moderata krafter kommer bli värre och är oundviklig. Andra att partiet kommer enas eftersom de inte har något alternativ om de vill besegra Trump i höst.

Hur köper kandidaterna inflytande?

Det förekommer också rykten om att Bloomberg “köper” superdelegater på olika sätt, t ex genom välbetalda anställningar inom presidentkampanjen.

LÄS:  Vissa kampanjannonser skriver sig själva

Tom Steyer som också är miljardär och demokratisk presidentkandidat får kritik för liknande försök att “köpa” sig inflytande. Han hyr ett hus av en dotter till en viktig kongressledamot i South Carolina, Jim Clyburn och betalar cirka 400.000 kr för det. Clyburn har stort inflytande i den viktiga delstaten som röstar på lördag. Kommer han som en följd av det ge sitt officiella stöd till Steyer?

Amerikansk media skriver inte mycket om denna typ av potentiell korruption. En anledning till det är att Bloomberg (och Steyer) har en stor annonsbudget. De stora mediahusen vill inte gärna stöta sig med honom av den anledningen. Enskilda journalister är möjligtvis också ovilliga att kritisera honom eftersom Bloomberg News kan vara en möjlig framtida arbetsplats.

Update: Clyburn gav sitt stöd till Biden, så Steyers hyra gav inte en superdelegat till honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.