Recension av Benghazifilmen 13 Hours

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi  John Krasinski plays Jack Silva in 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi from Paramount Pictures and 3 Arts Entertainment / Bay Films
13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
John Krasinski spelar Jack Silva i 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Foto: Christian Black. © 2015 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RESERVED.

Biopremiär i Sverige den 17 februari

13 HOURS: THE SECRET SOLDIERS OF BENGHAZI

Regi: Michael Bay
Skådespelare: John Krasinski, Pablo Schreiber, James Badge Dale, David Costabile
Filmen är 2 timmar och 24 minuter.

13 Hours är en spektakulär actionfilm med politiskt laddade anklagelser regisserad av Michael Bay (främst känd som producent, men har regisserat Transformers, Pearl Harbor, Armageddon). Filmen antyder nämligen att någon högt upp på utrikesdepartementet (läs Hillary Clinton) inte gav militärt stöd för att svara på den islamistiska terrorattacken i Benghazi den 11:e september 2012.

Terrorattacken mot ett tillfälligt amerikanskt konsulat i Benghazi i norra Libyen räknas av konservativa i USA som den största skandalen under president Barack Obamas tid vid makten. USA:s ambassadör Christoper Stevens och tre andra amerikaner omkom, varav två var kontrakterade av CIA. Hillary Clinton var utrikesminister vid tillfället och kritiken har lett till flera förhör med henne i kongressen.

Förutom den uppenbara skandalen att en ambassadör dödas inne på ett amerikanskt konsulat så har kritiken fokuserat på några specifika konspirationsteorier. Den allvarligaste teorin hävdar att utrikesdepartementet och därmed Hillary Clinton skulle ha beordrat en ”stand down”, dvs att säkerhetsstyrkorna från CIA som fanns i närheten beordrats att inte ingripa.

Varför skulle Hillary Clinton och president Obama tvekat med att försvara konsulatet och ambassadören? Enligt konspirationsteorin så var det för att inte riskera en ännu större skandal med fler döda just när Obama höll på att bli omvald 2012. Och i förlängningen skulle det också äventyra Hillary Clintons presidentvalskampanj 2016. Att det rådde förvirring inledningsvis kring om det var en spontan protest eller en terrorattack har bidragit till kritiken.

Det är väldigt lite utrymme som ges i filmen till denna kritik. 13 Hours är istället en klassisk Hollywoodaction i högt tempo och samma stil som du känner igen från andra lika patriotiska och utskällda Bayfilmer som tex Pearl Harbor. Självklart hade det varit mer intressant om den utforskat CIA:s och utrikesdepartementets agerande.

”Det här är en sann berättelse” förkunnar texten över bioduken innan filmen börjar, till skillnad från de flesta andra spelfilmer som väljer mer ödmjuka formuleringar som ”Baserad på verkliga händelser”. Filmen presenterar så klart en högst subjektiv berättelse som det alltid är, även för dokumentärer (vilket det här inte är). Men filmen har stöd av soldaterna som var på plats. Det är ur deras perspektiv vi kastas in i den instabila situationen i Libyen strax efter revolutionen då Khadaffi mördades.

Det är flera actionpackade och våldsamt kaotiska händelser som filmen beskriver. Dels terrorattacken mot konsulatet, hur säkerhetspersonalen svarar på attacken och senare hur de försöker försvara sig själva runt egna hemliga CIA-byggnaderna.

Som actionfilm har den en intensitet, våldsamhet och kraft som gör att det aldrig blir tråkigt. Michael Bay försöker också tassa in på ett område han inte behärskar, nämligen att skapa något större än bara action. Bay håller berättelsen enkel med modiga machokillar som gör det enda rätta av patriotiska skäl när staten fallerar. Förväntar du mer nyans och tänkvärda resonemang än så blir du besviken.

Antagonisten är inte främst islamisterna utan den lokale CIA-chefen Bob som beskrivs som en lite väl stel paragrafryttare. Han spelas av David Costabile från Breaking Bad. I den populära Netflixserien spelade han en libertarian och Ron Paul-supporter som var emot staten. Här får hans roll istället symbolisera allt som är fel med myndigheter.

Hillary Clintons namn nämns inte i filmen, men det är underförstått att det är henne 13 Hours är ute efter. Den enda som pekas ut personligen i filmen och kritiseras hårt är säkerhetspersonalens närmaste befäl, CIA-chefen Bob. Utrikesdepartementet hängs ut för att förstärkningar via flyg inte skickats och för att säkerhetsstyrkorna inte fick klartecken att ta sig till konsulatet och rädda ambassadören och övrig personal. Om det verkligen fanns möjlighet att skicka flyg i tid och vilka riskerna med det skulle vara råder det delade meningar om. Att säkerheten inte var tillräcklig innan attacken håller utrikesdepartementet med om.

13 Hours har floppat på Box Office trots att den pushats extra hårt av konservativ media som Fox News och Breitbart. Den amerikanska allmänheten börjar bli något trött på Benghazi efter att terrorattacken under flera perioder tjatats sönder av media. Hillary Clintons position stärktes till och med efter senaste tv-sända förhöret med henne. Och som du kanske minns gick Obama segrande ur en ordväxling i ämnet under andra debatten mot Romney. Men skam den som ger sig. Ted Cruz nämnde filmen 13 Hours i senaste republikanska debatten för att rikta kritik mot Clinton.

Benghazi kommer fortsätta att användas som politiskt vapen tills Hillary Clinton är ute ur bilden. Ingen skulle bli förvånad om det dök upp en intensiv annonsattack på Clinton om hon nomineras som får swiftboatannonserna på John Kerry att blekna.

2 reaktioner på ”Recension av Benghazifilmen 13 Hours

  1. Vad har recensenten för belägg för att det rör sig om konspirationsteorier?

  2. En konspirationsteori kan vara både sann och falsk. Att hävda att några med stor makt håller undan sanningen från media och befolkningen är per definition en konspirationsteori.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.