Sex kandidater i nionde debatten

Det verkar inte som valdebatterna kommer innehålla färre kandidater på ett bra tag. Fem kandidater är redan kvalificerade inför den nionde debatten i Nevada den 19 februari.

Sanders, Biden, Warren, Buttigieg och Klobuchar är kvalificerade och får vara med. Amy Klobuchar får vara med igen tack vare att hon tilldelats en delegat i nomineringsmötet i Iowa. Övriga fem presidentkandidater är klara p g a opinionsundersökningar och valresultat i Iowa.

Bloomberg kommer sannolikt också få vara med för första gången. Han har klarat 3 opinionsmätningar och behöver ytterligare en. Det har varit skarp kritik mot att partiorganisationen ändrat reglerna, så att han skulle få vara med. Förändringen bestod i att kandidaterna inte längre hade ett krav på antal donatorer till kampanjen. Bloomberg hade väldigt få bidragsgivare eftersom han är självfinansierad som miljardär. I praktiken innehöll hans lista på bidragsgivare enbart personer som köpt merch på hans kampanjsida.

Frågan är om han kommer medverka i debatten med tanke på att han verkar mer fokuserad på senare delstater under Super Tuesday? Och i så fall, hur kommer det gå för honom i debatten?

Lyckas någon fler kandidat knipa en plats i debatten? Främsta möjligheten verkar bestå i att vinna en delegat i valet i New Hampshire. Det blir inte lätt för Yang, Gabbard och Steyer som är närmast.

NBC News och MSNBC håller i debatten. Den 19 februari är det alltså dags för valdebatt i Las Vegas i Nevada. Valdagen i Nevada är sedan den 22 februari. Precis som i Iowa är det ett nomineringsmöte. Förhoppningsvis något mindre struligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.