Sista chansen för Bernie?

Under tisdagen hålls viktiga val i Michigan, Washington, Mississippi, Idaho, Democrats Abroad, Missouri och North Dakota. Det kan bli början på slutet för Bernie Sanders. Mer än 350 delegater står på spel denna “lilla Super Tuesday”.

Sanders är pressad att vinna en majoritet av delegaterna som fördelas denna dag och därmed börja knappa in på Bidens ledning. Just nu leder Biden med ungefär 80 delegater över Sanders. Utökar han den ledningen får vi konstatera att demokraterna har valt sin presidentkandidat. Rent teoretiskt går det för Sanders att vinna ändå eftersom Biden inte nått en majoritet än, men det krävs nog att Biden hoppar av p g a hälsoskäl eller något allvarligt problem drabbar honom.

Sanders kommer ändå inte hoppa av efter dagens val även om Biden skulle dominera. Tidigast lär det ske efter nästa veckas val, men antagligen inte då heller.

Men en sak i taget. I natt håller vi extra koll på Michigan där Sanders överraskade 2016 mot Clinton. Kan han göra om den bedriften? I Washington och Democrats Abroad väntas Sanders vinna, medan Biden är storfavorit i Mississippi.

Cory Booker och Kamala Harris har gett sitt stöd till Biden senaste dagarna, medan Sanders fått stöd av Jesse Jackson.

Det förefaller som Biden gynnats av börsfall och kaos i Kina och Italien. Han ses som ett tryggare val av många när det skakar. Väljarna tror sig veta vad de får med en fd vicepresident, till skillnad från Sanders.

LÄS:  Vissa kampanjannonser skriver sig själva

Den 15 mars hålls nästa debatt, som verkar bli annorlunda. Kandidaterna kommer sitta ner och svara på frågor från publiken. Endast Biden och Sanders får delta.

Uppdatering 11 mars: Det blir ingen publik pga smittorisken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.