Tulsi Gabbard nu nära att få vara med i nästa debatt

Kongressledamoten Tulsi Gabbard från Hawaii har nu fått sin tredje opinionsundersökning över kvalgränsen 2 %-enheter. Det innebär att hon behöver en till innan oktoberdebatten för att få vara med. Mycket talar för att hon kommer att klara det.

En som redan kvalificerat sig för fjärde debatten är Tom Steyer. Han har inte fått vara med tidigare, men har tillämpat en smart strategi som gett resultat. Eftersom han är miljardär har han kunnat spendera stora summor pengar och valt att göra det i viktiga delstaten Iowa. Det är via opinionsundersökningar i Iowa som han kvalificerat sig, vilket är billigare och därmed enklare att göra än via nationella undersökningar.

Gabbard verkar också sett denna möjlighet och det är där hon nu klarat tredje undersökningen på 2 %-enheter eller mer. Den 1 oktober är sista dagen som opinionsundersökningar räknas.

Det innebär att 11 kandidater kvalificerat sig, med Gabbard som möjlig 12:e kandidat. Fler än så kommer det inte bli. Övriga 6-7 seriösa kandidater är nämligen långt ifrån att kvalificera sig och kommer få kämpa i hård motvind eller hoppa av.