USA går till val idag


Christine O’Donnell – Tea Party kandidat som utmanar etablissemanget inom republikanerna

7 delstater håller primärval idag tisdag, som några av de sista inför höstens kongressval. Bland sittande kongressledamöter har 4 republikaner och 3 demokrater redan fått kasta in handduken så här långt i år. Och fler kommer det bli, kanske redan ikväll…

Val hålls i Delaware, New Hampshire, New York, Rhode Island, Massachusetts, Wisconsin, Maryland och District of Columbia.

Den offensiva 50-stats strategi som Dean stod för under sitt ledarskap av demokraterna är nu som bortblåst. Delvis pga att demokraterna har att se fram emot en kylig höststorm. I 23 val till representanthuset i höst kommer demokraterna inte ens ställa upp med en kandidat. En liten tröst för demokraterna är möjligtvis att många av deras kandidater slipper tuffa primärvalsfighter. Republikanerna däremot satsar för fullt och har haft en hel del hårda interna duster mellan etablissemanget och utmanare stödda av Tea Party.

Sarah Palin mot nya segrar?
Mest uppmärksammat idag är valet i Delaware. En Tea Party kandidat har oväntat chans att slå ut republikanen Castle. Hon heter Christine O’Donnell och har genom bland annat stöd av Sarah Palin kommit ikapp och även förbi i opinionsundersökningarna senaste veckan. Vinner hon väntas valet till denna senatsplats i Delaware bli jämnare istället för att gå säkert till Castle. Chris Coons har ingen utmanare på demokraternas sida.

I New Hampshire ska republikanerna utse sin kandidat. Där är striden hård främst mellan Palinstödda Kelly Ayotte och Ovide Lamontagne som har starkt stöd bland andra grupper inom Tea Party rörelsen. Palin har också gett sitt stöd till en utmanare i Marylands republikanska primärval. Han heter Murphy och är företagare. Demokraterna har nuvarande kongressledamoten Paul Hodes som enda val.

Ett köksbord mot en stol
I Massachusetts möter demokraten Barney Frank (Chair of the House Financial Services Committee) sitt dining room table. Hon heter Rachel Brown och tillhör en tragisk kult startad av Lyndon LaRouche, som dömts till 15 års fängelse för ekonomisk brottslighet.

Skandalomsusade demokratiske kongressledamoten Charles Rangel riskerar att åka på en förnedrande förlust i New York denna kväll. I New York ska det också avgöras vem republikanerna utser till Andrew Cuomos motståndare till guvernörsposten. Lazio eller Paladino.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.