USAs nästa president kan bli en kvinna


Vem är kandidaterna som anses ha störst chans att bli USAs nästa president? Enligt vadslagningsfirmorna ligger följande bäst till, med lågoddsarna (favoriterna) överst:

Demokraterna
Hillary Clinton
Mark Warner
Al Gore
John Edwards
Evan Bayh
Russ Feingold
Bill Richardson
Barack Obama
Tom Vilsack
John Kerry

Republikanerna
John McCain
Mitt Romney
George Allen
Rudy Giuliani
Condoleeza Rice
Bill Frist
Chuck Hagel
Sam Brownback
Jeb Bush
George Pataki

Här finns som syns ett flertal välkända namn även för en svensk allmänhet. En kort introduktion till några av dessa följer nu, en mer detaljerad presentation kommer i senare blogginlägg.

Hillary Clinton först då, Bills maka och fd first lady. Det har länge spekulerats i om hon kan bli USAs första kvinnliga president. Egentligen började spekulationerna redan innan Bill Clinton lämnade Vita Huset. Hon är idag senator och representerar New York. Helt klart besitter hon en stjärnglans som få andra tänkbara kandidater, men hon är trots allt fortfarande ett stort hatobjekt för många republikaner. Inte heller bloggvänstern i USA är helt förtjust i hennes stöd för Irakkriget och hennes kopplingar till Washington och etablissemanget. Hon anses ändå vara demokraternas favorit i skrivande stund. Hennes största problem är att hon anses vara för polariserande och kommer knappast tilltala några republikaner. Sen innebär det givetvis en extra svårighet att vara kvinna i det här fallet. Men säkerligen kommer hon att göra primärvalen riktigt intressanta.

Al Gore brukade benämnas “USAs nästa president”. Han vann som bekant inte presidentvalet (eller gjorde han?). Under senare år har han rest land och rike runt för att hålla föredrag om växthuseffekten. I skrivande stund är han också bioaktuell i Sverige med filmen En obekväm sanning (An Inconvenient Truth). Den handlar just om hans föreläsningar. Gång på gång förnekar han att han skulle vara intresserad av att ställa upp, men han gör det lite skämtsamt vilket får vissa att ändå tro att han har vissa planer på att ställa upp. Eller så fejkar han en ambivalens i frågan för att fortsatt hålla sig i rampljuset. Visst är Al Gore fortfarande enormt populär bland många vänsteranhängare, men han känns inte så het längre.

John Kerry har ju liksom Al Gore varit otroligt nära att bli president, dock inte riktigt lika nära. Och han är inte heller nu lika nära att bli president som Al Gore bedömer jag. John Kerry kommer knappast få en ny chans av demokraterna. Han är populär men inte tillräckligt populär. Hans stöd för Irakkriget ligger honom i fatet.

John McCain är en extemt populär krigsveteran från Vietnamkrigets dagar. Under kriget var han stridspilot. Hans plan blev nedskjutet över Hanoi där han blev fångatagen och satt inspärrad i fem år under mycket svåra förhållanden och fick utstå brutal tortyr. År 2000 utmanade han George Bush i republikanernas primärval. John McCain fick ge sig efter en imponerande kampanj i vilken han oväntat nog segrade i New Hampshire. Som senator har McCain bland annat gjort sig känd genom en reform för att införa begränsningar mot vilken typ av pengar som en politisk kampanj får ta emot. Han åtnjuter stort stöd bland republikaner, demokrater och oberoende. McCain är också den i skrivande stund som är störst favorit i olika undersökningar. Men det som av historiska skäl ligger honom i fatet är att han inte varit guvernör eller vicepresident. Det är oftast bland dessa två kategorier man får fram en president. Han börjar också bli lite gammal, han är född 1936 i Panama.

LÄS:  Bernie slår Trumps populäraste tweet

Rudy Giuliani är New Yorks före detta borgmästare som alltid varit populär men nådde legendstatus och blev världskändis efter den 11:e september. I princip alla hyllade hans snabba insatser för att återuppbygga den sargade staden. Som sagt hyllades han redan tidigare som borgmästare när han tex lyckades minska brottsligheten i staden dramatiskt. Vissa liberaler påstår att han tagit i för hårt i brottsbekämpningen och att han dessutom varit lite väl klåfingrig med att få brottsstatistiken att se så fördelaktig ut som möjligt (CompStat). Men det råder ingen tvekan om att han varit en sensationellt populär borgmästare. Time Magazine utsåg honom till Person of the Year 2001. Han anses inte stå speciellt långt till höger, utan mer åt mitten. Tex är han abortförespråkare och anhängare av stamcellsforskning. Han har haft prostatacancer, men politiskt har hans största motgång varit en utomäktenskaplig affär. Rudy är född 1944. Absolut en het kandidat som skulle gå hem i breda lager i USA.

Condoleeza Rice är USAs utrikesminister. Hon skulle onekligen vara en sensationell presidentkandidat för republikanerna. Som svart, kvinna och så involverad i Irakkriget anses det bli enormt svårt för henne att lyckas bli president.

Jeb Bush är George W Bushs bror som styrt Florida med stor framgång. Han har dock nekat till att han skulle vara intresserad av att ställa upp i presidentvalet. I skrivande stund är presidentens approval rating alldeles för usel för att Jeb ska kunna ha någon chans.

Jag återkommer med presentationer av övriga förmodade presidentkandidater i senare blogginlägg.