Vilken presidentkandidat hoppar av?

Amy Klobuchar (d)

Efter att valresultatet i Nevada sjunkit in, kommer någon presidentkandidat hoppa av? Antagligen blir det inga avhopp innan åtminstone South Carolina röstat på lördag. Fortsätter Steyer, Klobuchar, Gabbard, Warren och Biden att underprestera kanske någon av dessa väljer att hoppa av.

Vem hoppar av först?

Steyer har satsat väldigt mycket på South Carolina och även Nevada. Resultatet i Nevada var mediokert för honom. Ytterligare en sådan förnedring och vi närmar oss ett avhopp. Han har som miljardär i o f sig gott om pengar att kasta bort så han kanske vill fortsätta över Super Tuesday. Ett problem är att han ligger på gränsen till att få vara med i debatterna.

Biden verkar ha fått lite ny luft under vingarna efter Nevada och kan tänkas stanna kvar över Super Tuesday även om han inte vinner South Carolina. Slutar han trea i Nevada och inte bättre än så i South Carolina heller är frågan om han verkligen fortsätter. I viss mån går det att hävda att kampanjen nu handlar om vem som ska bli moderata väljares “vinnare”. Då har Biden kvar sin chans och lär stanna kvar över Super Tuesday även om det inte går enligt plan i South Carolina.

Warren besviken

Warren tror jag är väldigt besviken på resultaten så här långt, men har inte samma press på sig att hoppa av från moderata röster inom partiet som en del andra kandidater. Det för att hon är den kandidat som på pappret står närmast Sanders och teoretiskt riskerar ett avhopp för henne gynna Sanders. Moderata röster inom partiet vill helst undvika det. Mycket talar dock för att Warrens röster skulle spridas ganska jämnt mellan Buttigieg, Biden och Sanders. Anledningen till det är delvis p g a att Sanders har grepp om lågutbildade och yngre, medan Warren och Buttigiegs väljare har hög utbildning och hög ålder som gemensam nämnare.

LÄS:  Vinnaren av presidentvalet enligt FiveThirtyEights nylanserade Forecast

Klobuchar verkar väldigt gärna vilja stanna kvar över Super Tuesday. Pressen på henne att hoppa av innan dess kommer bli hård. Det var ingen slump att hon i sitt tal från Nevada på valkvällen berättade vilka platser hon skulle besöka närmaste dagarna. Som för att dämpa spekulationerna om att hon kommer hoppa av. Klobuchar tar röster från andra moderata kandidater, som ser ut att ha större chans att utmana Sanders. Hennes resultat i Nevada var svagt. Situationen ser inte bättre ut för Amy i South Carolina.

Gabbard verkar ha en annan agenda än övriga och bryr sig inte om att hon inte vunnit några delegater. Dessutom når hon knappt upp till 1 % i stöd. Hon fortsätter ändå. Eller?

Goda nyheter för Bernie

Allt detta är goda nyheter för Bernie Sanders som gärna vill se så många kandidater som möjligt kvar så länge som möjligt.

Om jag skulle tippa vem som hoppar av först får det bli Klobuchar och Steyer, möjligtvis efter South Carolina. Vaknar de upp efter Super Tuesday utan att ha chockat världen är det definitivt dags att hoppa av, kanske tillsammans med någon till.