Republikanerna ser ut att förlora ännu en plats i senaten

Ted Stevens senatsplats för Alaska såg oväntat nog ut att räddas på valnatten trots att han bara en vecka tidigare dömdes för korruption. Nu har det dock jämnat ut sig när poströsterna och provisoriska röster börjat räknas. Stevens utmanare demokraten Mark Begich har istället tagit ledningen. Fortfarande återstår en hel del röster att räkna. Antagligen blir det klart i nästa vecka. Begichvänliga distrikt återstår att räkna och därför tror många att Stevens kommer att förlora. I skrivande stund leder Begich med endast 814 röster.

Palin gör comeback i senaten?
Om Ted Stevens vinner sparkas han sannolikt från sin post till våren och Sarah Palin skulle då få möjlighet att bli senator för Alaska.

Vinner Begich skulle det föra demokraterna närmare viktiga 60 senatorer som man eftersträvat.

Komiker tar plats i senaten?
Fd komikern och demokraten Al Franken i Minnesota är i en jämn fight med sittande republikanen Norm Coleman om senatsplatsen där. Sista rösterna räknas innan en kontrollräkning kommer att inledas automatisk pga att det är så jämnt. Coleman leder med 221 röster i skrivande stund.

Georgia on my mind
En ytterligare uppmärksammad senatskamp pågår för fullt i Georgia. Där är sittande republikanen Saxby Chambliss i överläge eftersom han vann valet, dock inte med tillräckligt stor väljarskara för att undvika en andra valomgång. Utmanaren är demokraten Jim Martin. Presidentkandidaterna och nationella partiorganisationerna har redan blandat sig i denna kamp och engagerar sig flitigt för att stödja sin kandidat. Den 2 december avgörs det valet.

Demokraterna har i skrivande stund ett överläge i senaten efter årets kongressval med 57-40. Det kan alltså med dessa tre återstående valresultat från Alaska, Minnesota och Georgia finnas en liten möjlighet för demokraterna att nå 60 senatorer. I dessa 57 ingår dock Lieberman som är oberoende och har hotat med att byta sida. Han stödde aktivt McCain i presidentvalet.

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, senaten, usa-valet, al franken, norm coleman, saxby chambliss, jim martin, alaska, ted stevens, mark begich[/tags]

2 reaktioner på ”Republikanerna ser ut att förlora ännu en plats i senaten

  1. Begich vann! Stevens kan ännu kräva en kontrollräkning men han måste i så fall stå för kostnaderna själv. Min gissning är att Stevens helt enkelt nöjer sig med resultatet, eftersom han slipper att bli sparkad. Det är mycket skönare att gå efter ett förlorat val.

  2. Jag är inte lika säker på att det inte blir någon omräkning. Om Stevens så gärna ville slippa bli sparkad hade han kunnat hoppa av själv. Många republikaner vill se Stevens vinna, inte främst för att dom vill ha Stevens som senator utan för att om han blir sparkad så ersätts han genom utnämning av guvenör Palin och då blir det en annan republikan. Omräkningen behöver inte betalas av just Stevens utan av vem som helst som kan tänkas hosta upp pengarna.
    Det som talar emot är att marginalen nu är såpass stor att det är ganska osannolikt att en omräkning skulle ändra något och att republikanerna skulle förlora en del anseende på att kräva omräkning när resultatet ändå är relativt tydligt. Dessutom kan sparkandet av Stevens om han mot förmodan skulle vinna omräkningen troligen orsaka en del interna problem inom det republikanska partiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.