Republikanerna som vill efterträda Bush

George W Bush kan inte ställa upp i ett val till, två mandatperioder är gränsen för en amerikansk president. Så vem på den republikanska sidan ligger bäst till att vinna stöd för en presidentkampanj? Kändaste huvudkandidaterna bland republikanerna som John McCain och Rudy Giuliani har jag redan tidigare presenterat lite närmare. Nu följer en inblick i “doldisarna” som ligger bäst till att ta över nationens styre.

Intressantast bland dessa är helt klart Mitt Romney och George Allen. Vem är dessa män?

Mitt Romney är guvernör i en stat som normalt brukar rösta för demokraterna, nämligen Massachusetts. Sitt stora genombrott fick han när han rensade upp efter skandalerna runt OS i Salt Lake City 2002. Han var spelens organisatör och fick mycket beröm för sina insatser. Han föddes 1947.

George Allen är senator för staten Virginia. Ofta har personer som valts till president varit personer som inte ses som en del av etablissemanget, vilket George Allen riskerar att göra. George Allen har tvingats in i en oväntat hård kamp i sin hemstat för att bli återvald som senator. Anledningen till det är delvis Bushs impopularitet men är dessutom självförvållat. Allen fällde nämligen en rasistisk kommentar om en meningsmotståndare under ett kamanjmöte. Tillmälet var “macaca”, något som också filmades och kablades ut stort i nyhetsprogram i USA. Vinner Allen inte valet mot demokraternas kandidat i senatsvalet (Jim Webb) så kan han antagligen också glömma en eventuellt presidentkandidatur. Allen började sin karriär som advokat och har växlat mellan den framgångsrika karriären och politiken.
Hemsida

LÄS:  Hickenlooper avslutar sin presidentkampanj

Bland övriga republikaner som kan tänkas vilja kandidera till presidentposten finns senatens majoritetledare Bill Frist, Nebraskas senator Chuck Hagel och senatorn Sam Brownback.